Algemeen Aflevering Z-AGRIFOOD: Artificiële intelligentie voor monitoring bordenresten in de zorg

06/06/2023

Onze voedselproductie kan efficiënter en duurzamer, o.a. met de inzet van artificiële intelligentie en robotica. Vanuit die overtuiging investeren Vlaanderen en Europa in een Test- en Experimenteer Faciliteit (AgrifoodTEF) op ILVO. Dit is een omgeving die Vlaamse bedrijven helpt slimme digitale oplossingen versneld op de markt te brengen. De AgrifoodTEF bij ILVO wordt op 7 juni 2023 gelanceerd.

Naar aanleiding ervan brengt ILVO, in samenwerking met Kanaal Z en Trends.be, de werking en services van de AgrifoodTEF uitgebreid in beeld. Onder de naam Z-Agrifood worden in 2023 10 afleveringen van elk 4 à 5 minuten over AI en robotica samengesteld. Drie afleveringen komen begin juni beschikbaar; 7 afleveringen worden in het najaar 2023 uitgezonden.

De tweede aflevering van Z-Agrifood gaat over het monitoren van bordenresten in de zorg met behulp van artificiële intelligentie (AI). ILVO zet beeldanalyse en AI in om een algoritme te trainen op het herkennen van wat en hoeveel voedsel achterblijft op een (foto van een) bord. Dat geeft woonzorgcentra de kans om het risico op ondervoeding bij hun bewoners systematisch op te sporen, maar heeft ook potentieel voor scholen, ziekenhuizen en bedrijven om ondervoeding en voedselverliezen heel gericht te gaan inperken. De toepassing is als service beschikbaar in de Test- en Experimenteerfaciliteit van ILVO, met de steun van Europa en Vlaanderen.