Algemeen Aflevering Z-AGRIFOOD: Eerste elektrische, autonoom rijdende tractor in Vlaanderen

06/06/2023

Onze voedselproductie kan efficiënter en duurzamer, o.a. met de inzet van artificiële intelligentie en robotica. Vanuit die overtuiging investeren Vlaanderen en Europa in een Test- en Experimenteer Faciliteit (AgrifoodTEF) op ILVO. Dit is een omgeving die Vlaamse bedrijven helpt slimme digitale oplossingen versneld op de markt te brengen. De AgrifoodTEF bij ILVO wordt op 7 juni 2023 gelanceerd.

Naar aanleiding ervan brengt ILVO, in samenwerking met Kanaal Z en Trends.be, de werking en services van de AgrifoodTEF uitgebreid in beeld. Onder de naam Z-Agrifood worden in 2023 10 afleveringen van elk 4 à 5 minuten over AI en robotica samengesteld. Drie afleveringen komen begin juni beschikbaar; 7 afleveringen worden in het najaar 2023 uitgezonden.

De derde aflevering van Z-Agrifood belicht de eerste elektrische, autonoom rijdende tractor in Vlaanderen. De landbouwsector in Vlaanderen is volop bezig zichzelf te verduurzamen. Alternatieve, hernieuwbare energie gebruiken hoort daarbij. Ingenieurs van ILVO bouwden een trekker die volledig elektrisch wordt aangedreven én autonoom rijdt en werkt. Het is een nieuw, future proof prototype voor de Vlaamse landbouwmarkt. Het mee ontwerpen, bouwen en testen van prototypes is een service beschikbaar in de Test- en Experimenteerfaciliteit van ILVO, met de steun van Europa en Vlaanderen.