Algemeen Living Lab Agrifood 4.0

30/03/2021

Innovatieve technologie zoals visie-inspectie (RGB, multispectraal, hyperspectraal) kan worden gebruikt voor procesoptimalisatie, om kwaliteitscontrole te automatiseren of om traceerbaarheid te verbeteren. Binnen de VLAIO Proeftuin Living Lab Agrifood 4.0, een samenwerking tussen ILVO en Flanders' Food, wordt in de Food Pilot een reeks demonstraties en workshops georganiseerd voor voedingsbedrijven van verschillende deelsectoren om de meerwaarde van deze gekende, maar nog onderbenutte slimme technologie aan te tonen en adoptie te versnellen. Op die manier trachten we de transitie naar een agro-voedingsindustrie 4.0 te bevorderen.

Demo hyperspectraal - samenstelling poedermengsels

Bij deze demo werd de verhouding van poedermengsels van paprika en kurkuma via hyperspectrale technologie bepaald. De technologie laat immers toe om objecten te classificeren op basis van zowel fysische (vorm) als op basis van chemische (samenstelling) kenmerken. Tal van toepassingen zijn mogelijk, zoals classificatie, samenstelling- of kwaliteitsbepaling en screening naar oppervlakte-afwijkingen en verontreinigingen. De demo maakte gebruik van een hyperspectrale linescan camera (Specim FX17) in een lineair bewegende opstelling ter simulatie van een transportband. De resultaten van deze demo illustreerden een nauwkeurig resultaat.

Webinar Hyperspectral & Multispectral technology

Op 23 juni 2020 organiseerden we een webinar rond sensoren, data en dataverwerking voor de agrovoedingsindustie. In het eerste deel hadden we het over spectral en machine vision technology en gaven we resultaten van enkele experimenten. Het gebruik van spectrometers en hyperspectrale camera’s voor het bepalen van (varkens)vleeskwaliteit en het gebruik van hyper- en multispectrale camera’s voor het sorteren van boontjes en het inschatten van de samenstelling van sojabonen werd geïllustreerd.

Webinar AI in Agrifood

In deze webinar hadden we het over toepassing van Artificiële Intelligentie voor digitale beeldverwerking. Een applicatievoorbeeld werd gedemonstreerd waarbij paprika’s automatisch in twee sorteringsklassen werden verdeeld en d.m.v. een parallelle robotarm werden uitgesorteerd.

Vragen?

Contacteer ons

Karen Verstraete

Communicatie Food Pilot

Simon Cool

Coördinator Living Lab Agrifood Technology