Algemeen Alternaria detectie in aardappelen met dronebeelden

23/10/2023
drone aarappel

Tijdens de afgelopen maanden werden enkele pilootprojecten uitgevoerd in het kader van het ESF project ‘Ondersteuning van het menselijk kapitaal om dronedata te integreren in bedrijfsprocessen’ (oproep 540, 11048). Het project is een vervolg op de Industrie 4.0 Proeftuin Smart Farming waarin drones werden ingezet om precisiedata te verzamelen. Het doel van dit project was de effectieve integratie van de ontwikkelde technologie in de bedrijfsprocessen met aandacht voor het menselijk kapitaal. De projectpartners ILVO en VITO doorliepen dit proces aan de hand van begeleidingstrajecten voor de verschillende betrokken personen en bedrijven. Zo werden telkens dronepiloten gekoppeld aan landbouwers en het volledige praktische proces doorlopen.

In dit project worden dronebeelden gebruikt voor de monitoring en vroegtijdige detectie van Alternaria in de aardappelteelt. Alternaria solanii is wereldwijd de op één na meest verwoestende bladziekteverwekker van aardappelgewassen. Het veroorzaakt vroege bladziekte en voortijdig bladverlies van de planten en heeft dus ook een negatieve impact op de productie. Op dit moment wordt daarom preventief, presymptomatisch en voor het volledige perceel gebruik gemaakt van gewasbeschermingsmiddelen om de infecties te voorkomen.

Uit voorgaande onderzoeken van Ruben Van De Vijver en Jana Wieme bleek echter dat camera technologie gebruikt kan worden om in een vroeg stadium (3 tot 5 dagen na infectie) symptomen te kunnen waarnemen. Hiervoor werd een gemodificeerde RGB camera gebruikt waarbij het toevoegen van een nabij-infrarode band (deel van het elektromagnetisch spectrum dat niet waarneembaar is met het menselijk oog) voor een contrastverhoging zorgt tussen gezonde en beschadigde delen van het blad. Door rekening te houden met de plaats en het moment waarop symptomen aanwezig zijn, kan men het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen beperken tot de zones en momenten waarop ze echt nodig zijn.

ModRGB vs. RGB


Bij de begeleidingstrajecten werden de mogelijkheden van dronetechnologie voor Alternaria detectie toegelicht aan de landbouwers en de voor- en nadelen met hen besproken. Verder kregen de piloten een opleiding om de dronevluchten op een kwalitatieve wijze uit te voeren en vertrouwd te geraken met de Mapeo Field Software en web applicatie. Daarnaast werden de bedrijven ondersteund en geadviseerd bij de interpretatie van de resultaten. Na afloop van de pilootprojecten konden de verschillende aspecten geëvalueerd en verbeterpunten vastgelegd worden voor toekomstige campagnes.

Voor de verwerking van de dronedata maakten we gebruik van de Mapeo Field Software. Dit is een gebruiksvriendelijke tool voor dronepiloten die toelaat om meteen na de vlucht de kwaliteit van de opgenomen beelddata te controleren. Als de data aan de specifieke kwaliteitsvereisten voor de applicatie voldoet, kan de missie ook eenvoudig worden opgeladen. De data wordt vervolgens automatisch verwerkt via de verwerkingsketen van VITO, waarna het specifieke Alternaria detectiealgoritme van ILVO wordt toegepast. De resultaten worden via de Mapeo web applicatie ter beschikking gesteld van de landbouwers.

D8_class

D8_heatmap
D8_Taskmap

Door het gebruik van dronebeelden voor de advisering rond ziektedetectie en gewasbescherming, worden de beslissingen die landbouwers moeten nemen verder ondersteund. De landbouwer kon de bevestiging krijgen dat bepaalde delen van het perceel behandeld moesten worden en de op Mapeo aangeleverde plaatsspecifieke taakkaart kan rechtsreeks in het spuittoestel worden opgeladen. Uit de pilootprojecten bleek dat zeker niet alles vlot verliep, waarbij vooral een goede communicatie en planning tussen landbouwer en dronepiloot van groot belang bleek. Uit de resultaten bleek wel dat het mogelijk was om binnen enkele uren na het uitvoeren van de vlucht, de data door te sturen, te verwerken en de resulterende toepassingskaart ter beschikking te stellen voor de eindgebruiker.

Met dank aan dronepiloten Didex en Patrice Naassens, de betrokken landbouwers en VITO partners Stephanie Delalieux (stephanie.delalieux@vito.be) en Dries Raymaekers (dries.raymaekers@vito.be).

combi logos

Vragen?

Contacteer ons

Jonathan Van Beek

Onderzoeker ILVO

Reinout Godaert

Onderzoeker ILVO

Jana Wieme

Onderzoeker precision crop farming

Ook interessant