Algemeen Een Blik op de Toekomst van Dronetechnologie in Agrofood

07/01/2025

Op 11 december 2024 vond bij ILVO het slotevent van OpsDrone plaats, een project dat operationele dronediensten voor de agrofoodsector onderzoekt en ontwikkelt. Met 38 deelnemers, waaronder dronepiloten, landbouwmachinebouwers, landbouwers, beleidsmakers en onderzoekers, was het een inspirerende dag vol innovatie.

Tijdens het event werden de resultaten van drie jaar onderzoek en ontwikkeling gepresenteerd. Deze resultaten omvatten onder andere ontworpen business case templates, technische bouwstenen en demonstratiedatasets. Het hoofdonderwerp van de dag was een geïntegreerde demonstratiecase, waarin VITO, ILVO en Colruyt Group Smart Farming hun krachten bundelden om de mogelijkheden van dronetechnologie in duurzame landbouw te tonen.

OpsDrone slotevent

De Geïntegreerde Demonstratiecase

In 2024 voerden VITO en ILVO verschillende metingen uit met drones en andere sensoren op een bio-aardappelperceel van de bio-boerderij het Zilverleen van Colruyt Group. Deze case illustreerde hoe drones kunnen bijdragen aan duurzamere landbouwpraktijken.

Kobe De Cooman van Colruyt Group Smart Farming deelde hun visie op precisielandbouw en hoe dronetechnologie helpt bij de transitie naar duurzaamheid. Tijdens de zomercampagne voerden de teams diverse metingen uit, waaronder bodemscans, opkomstvluchten, monitoringsvluchten voor plagen en ziekten, en een precisie-oogstmeting met een AVR-rooimachine.

OpsDrone slotevent
OpsDrone slotevent

De data-analyse bracht fascinerende inzichten naar voren:

  • Waterschade, lagere opbrengst en compensatie: Door de natte winter en lente waren delen van het perceel onder water komen te staan. Dit werd al vroeg gedetecteerd tijdens een opkomstvlucht en correleerde met een lagere oogstopbrengst. Bodemscans toonden aan dat er geen significante variaties waren in bodemeigenschappen binnen het perceel, wat mogelijke invloeden hiervan op de oogst uitsloten. VITO gebruikte deze gegevens om mogelijke toepassingen voor een brede weersverzekering te demonstreren, zoals het berekenen van schadeclaims op basis van dronebeelden.
OpsDrone slotevent


  • Monitoring van plagen en ziekten: ILVO gebruikte hoge resolutie dronebeelden om Colorado-keverplagen en aardappelziekten zoals Alternaria en Phytophthora op te sporen. Weerscondities kunnen grote invloeden hebben op hoe snel deze ziekten en plagen verspreiden in het veld, met mogelijks rampzalige gevolgen kan hebben voor de boer. In die situaties kan het vroegtijdige detecteren van de eerste infectiehaarden m.b.v. een drone en beeldherkenning (artificiële intelligentie) verdere oogstverliezen beperken en kan de dronevlucht rendabel zijn voor de landbouwer. Dit werd gedemonstreerd door het simuleren van verschillende kosten-baten analyse scenario’s.
OpsDrone slotevent
OpsDrone slotevent

Nieuwe Mogelijkheden voor Indoor Dronetechnologie

Bart Theys van Flanders Make presenteerde de toekomst van autonome indoor drones. Door gebruik te maken van AI en SLAM-technologie (Simultaneous Localization and Mapping) kunnen drones zelfstandig navigeren in serres. Een live-demonstratie van een indoor dronevlucht liet zien hoe deze technologie in de praktijk werkt, wat veelbelovende toepassingen biedt voor de glastuinbouwsector.

OpsDrone slotevent

Netwerken en Innovatie

Het event werd afgesloten met een levendig netwerkmoment. Verschillende dronebedrijven presenteerden hun diensten aan de bezoekers via stands, wat leidde tot waardevolle uitwisselingen en nieuwe samenwerkingen. Voor meer details rond deze use-case verwijzen we graag naar deze webinar recording.

Conclusie

Het OpsDrone slotevent liet zien hoe dronetechnologie de agrovoedingssector kan transformeren. We hopen dat zowel de vraag- en aanbodzijde van deze drone services in de landbouw een beter zicht heeft gekregen over de huidige voordelen en uitdagingen en het toekomstig potentieel van deze zeer snel evoluerende technologie. Wil je meer weten over het project, kijk dan zeker ook eens op deze pagina.

Vragen?

Contacteer ons

Ook interessant