Algemeen Van dronevlucht tot variabele onkruidbestrijding

07/10/2024

Op 26 september 2024 organiseerden ILVO (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek) en VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) een boeiend evenement dat zich richtte op de nieuwste ontwikkelingen binnen de precisielandbouw. Dit evenement, bijgewoond door een diverse groep deelnemers, waaronder onderzoekers, landbouwers, loonwerkers, dronepiloten, en machinebouwers, bood zowel inzichten in nieuwe technologie als hands-on samenwerking tijdens een hackathon.

Drone Sampling: Een Innovatie in Dronedata Verzameling

In de voormiddag stelde VITO de innovatie 'drone sampling' voor. Deze technologie biedt een innovatieve aanpak om landbouwpercelen in kaart te brengen en data te verzamelen. Traditioneel wordt bij dronedata gewerkt met beelden die voor 80% overlappen, waarna deze beelden aan elkaar moeten worden 'gestitched'. Dit proces is tijdrovend en vraagt om complexe software.

Drone sampling maakt gebruik van kleinere, goedkopere drones die lager kunnen vliegen en daardoor een grotere oppervlakte in detail kunnen vastleggen. Dankzij de RTK-technologie (Real-Time Kinematic) op de drones worden de beelden individueel gegeorefereerd aan de hand van GNSS-coördinaten, wat resulteert in een veel nauwkeuriger beeld zonder de noodzaak voor overlappende foto's. Naast een grotere efficiëntie, brengt dit ook een kostenbesparing met zich mee, zodat ook landbouwers gemotiveerd worden om precisielandbouw toe te passen.

Opsdrone drone sampling presentation
Opsdrone field demonstration

Hackathon: Van Data naar Taakkaarten

In de namiddag werden de deelnemers onder begeleiding van ILVO uitgedaagd om in teamverband te werken tijdens een hackathon. Het doel hiervan was om taakkaarten te maken op basis van de verzamelde dronedata en via artificiële intelligentie voorspelde onkruiden. De teams gebruikten hiervoor gespecialiseerde software zoals QGIS en Farm Management Information Systems (FMIS), en moesten deze kaarten omzetten naar zowel shapefile-formaat als ISO-XML-formaat, twee standaarden in de landbouwsector voor precisiebewerkingen.

De hackathon was een unieke gelegenheid om de theorie in de praktijk te brengen. Door samen te werken, leerden de deelnemers hoe ze data optimaal kunnen omzetten naar bruikbare taakkaarten voor veldwerk. Dit type samenwerking tussen verschillende stakeholders, van onderzoeksinstellingen tot landbouwers en machinebouwers, is cruciaal om de technologische innovaties in de sector vooruit te helpen en om adoptie van duurzame technologie in de praktijk te versnellen.

Demonstratie in het Veld: Precisiebespuiting

De dag werd afgesloten met een indrukwekkende demonstratie van de gemaakte taakkaarten. Deze kaarten werden ingeladen in twee moderne spuitmachines: een iXter B10-spuit van Kverneland Group en een Amazone UX 3200 Super-spuit. Met behulp van deze technologieën werd variabele bespuiting uitgevoerd (met water) op een perceel grasklaver, waarbij specifieke onkruiden zoals paardenbloem, zuring en akkerdistels nauwkeurig werden aangepakt zonder de klaver te behandelen.

Deze manier van werken, vermindert de totale input van gewasbeschermingsmiddelen, zoals herbiciden. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar biedt ook een kostenbesparing voor de landbouwers. Als bijkomend voordeel kan met behulp van precisietechnieken met niet of minder selectieve middelen behandeld worden, wat resistentiewerking kan helpen verminderen. Een gelijkaardige approach van sensordata tot taakkaart kan worden toegepast voor variabel bemesten, zaaien/planten of bekalken.

Opsdrone field demonstration Amazon boom sprayer
Opsdrone field demonstration Kverneland sprayer
Opsdrone field demonstration task map

Een Stap Vooruit voor Duurzame Landbouw

Het evenement georganiseerd door ILVO en VITO gaf een duidelijk beeld van hoe nieuwe technologieën, zoals drone sampling en geavanceerde dataverwerking met AI, kunnen bijdragen aan een duurzame toekomst van de landbouw. De hackathon en demonstratie toonden aan dat precisielandbouw niet langer een toekomstvisie is, maar vandaag al kan worden toegepast om zowel de ecologische voetafdruk van landbouw te verkleinen als de efficiëntie voor landbouwers te vergroten.

Met innovaties zoals deze zetten ILVO en VITO een grote stap richting duurzame landbouwpraktijken, waarbij technologische vooruitgang en samenwerking centraal staan. Het evenement was niet alleen een showcase van nieuwe mogelijkheden, maar ook een oproep aan alle betrokken partijen om samen te werken aan de landbouw van de toekomst.

Video:

Gerelateerde onderwerpen:

Drone Sampling

Dit evenement werd georganiseerd in het kader van volgende projecten:

OpsDrone Project VLAIO COOCK

Codecs (horizoncodecs.eu)

Agrifoodtefvlaanderen - AfgrifoodTEF

Stratus Project

Vragen? Contacteer ons:

Opsdrone contacts



Ook interessant