Algemeen Event in de kijker: Drones en AI voor de voedingsindustrie (FTI Hasselt)
In maart 2024 zette de Vlaamse regering technologie en innovatie centraal tijdens de Flanders Technology & Innovation Festivals (FTI). Deze festivals werden georganiseerd in de vijf Vlaamse provinciehoofdsteden en Brussel. FTI Hasselt had als centrale thema “duurzame stedelijke transitie”, met verdere focus op de domeinen mobiliteit, energie, circulariteit en voeding.
Binnen het domein voeding organiseerden ILVO en VITO op 19 maart een interactieve dag over de kansen van drones en artificiële intelligentie (AI) voor de voedingsindustrie. Deze workshop werd georganiseerd binnen het kader van het VLAIO Coock project “Operationele dronediensten voor agrofood” of OpsDrone. Deelnemers van overheden, onderzoeksinstellingen en drone-, machinebouw-, verzekerings- en zaadveredeling/chemie sector waren aanwezig op het event.
Het programma bestond uit een plenair gedeelte in de voormiddag en technische workshops in de namiddag.
Tijdens het plenair gedeelte in de voormiddag werden presentaties gehouden over lopend onderzoek en toepassingen voor de voedingsindustrie. ILVO en VITO presenteerden hoe drones ingezet kunnen worden voor het detecteren van giftige en invasieve onkruiden zoals doornappel en knolcyperus. Beide onkruiden dienen eerst verwijderd te worden van het veld omwille van hun giftige (doornappel) of zeer sterk woekerend karakter (beide soorten) voordat men verder kan telen (voor knol-, wortel- en bolgewassen voor knolcyperus) of het product mag oogsten (bij doornappel). Door drones in te schakelen kan men deze onkruiden efficiënter lokaliseren en bestrijden en zo mogelijke contaminatie van het gewas/voedingsproduct en verder verspreiding tegengaan.
Flanders Make presenteerde onderzoek rond autonome dronevluchtplanning (vluchten zonder een aanwezige piloot). Hierbij wordt data, die verzameld wordt door de drone zelf, gebruikt om zijn vluchtplanning verder te verbeteren en te automatiseren. Deze toepassing bleek al succesvol in het plannen van autonome dronevluchten in serres.
PIBO campus stelde dan weer voor hoe drones ingeschakeld kunnen worden bij de monitoring van hun Limburgs proefplatform duurzame landbouw. Het proefplatform is een samenwerking met Tiense suiker, provincie Limburg en Beneo. In hun lopend onderzoek focussen ze vooral hoe dronedata en AI modellen gebruikt kunnen worden voor het detecteren van ziekten bij suikerbieten (vergelingsziekte en Cercospora bladvlekkenziekte).
Tenslotte presenteerde het bedrijf Radix enkele interessante use-cases van AI toepassingen die nuttig zijn in de volledige levenscyclus van voedingsmiddelen (voedselproductie, -verwerking, -verdeling en retail). Drones en AI kunnen bijvoorbeeld ingeschakeld worden voor habitatmonitoring van nuttige bestuivende insecten om zo een meer biodiverse landbouw te ondersteunen.
In de namiddag werden meer technische workshops georganiseerd met de focus op 'computer visie', waarbij via computer algoritmes beelden worden verwerkt. De deelnemers kregen eerst een introductie in het onderwerp en de mogelijke toepassingen in combinatie met machines en robots. Hierna konden ze zelf aan de slag met Python code om enkele AI modellen uit te testen in Google Colab en Kaggle. Modellen die aan bod kwam waren Stable Diffusion, het Segment Anything Model (SAM) en clustering algoritmes.
Indien u interesse heeft in het OpsDrone project kan u zich hier registreren. Zo blijft u op de hoogte van komende evenementen en krijgt u toegang tot projectresultaten, presentaties, documenten, notebooks en demonstratiedatasets.