Algemeen Event in de kijker: Operationele dronediensten voor agrofood op FestILVO.

23/09/2022

Op 16 september 2022 was iedereen welkom op de verbindende worskhop “Drones in de agrofood, de toekomst is nu” op FestILVO. Dit netwerkevenement werd georganiseerd door ILVO en projectpartners VITO en Flanders Make in het kader van het VLAIO Coock project OpsDrone. In totaal waren er zo’n 71 inschrijvingen voor het event, met mensen uit meer dan tien verschillende sectoren.

OpsDrone event grafiek

Deelnemers kregen de kans om kennis te maken met de volledige waardeketen van dronediensten in de agrofood of andere sectoren op basis van presentaties van SESVanderhave, Inflights, Protéalis, Sitemark, PIBO campus, Didex en Droprise.

OpsDrone event sfeerbeeld

Tussen de buien door was er ook tijd voor een live demonstratie van de spuitdrone (DJI Agras T10) die “variabel bespuiten” demonstreerde op een ILVO proefveld van aardappelen. Dit knap stukje innovatie maakt het mogelijk ook gewasbeschermingsmiddelen zeer gericht te gaan toedienen op basis van taakkaarten, enkel op locaties waar het nodig is (precisiebestrijding). Het gewasbeschermingsmiddel werd voor de demonstratie wel vervangen door water om geen onnodige milieudruk uit te oefenen.

OpsDrone event sfeerbeeld
OpsDrone event sfeerbeeld

De drone volgde hierbij een vluchtplan die opgesteld was in de DJI terra software. Beelden van een eerdere multi-spectrale dronevlucht werden in de software gebruikt als achtergrondkaarten. Hierbij werden volgende beelden gebruikt:

  • Een gewone keurenfoto (RGB) werd als achtergrondkaart gebruikt bij het aflijnen van het perceel en het opstellen van het vluchtplan.
  • Een groenheidsfoto (NDVI) gaf de zones aan met veel of weinig vegetatie. Deze kunnen dan een indicatie geven over de zones met veel of weinig onkruid binnen het perceel.

Op basis van deze laatste kaart kan in de software zones worden ingetekend als polygonen waarbij de drone weet hoeveel sproeistof (of water in dit geval) het moet toedienen. Zo werd er op de demo afwisselend bespoten aan 1 en 2 liter per minuut (l/mu) op de target zones.

OpsDrone event vluchtplan
OpsDrone event spuitzones
OpsDrone event taakkaart

Na de demo werd er voldoende tijd voorzien voor het bezoeken van de vele standhouders (o.a. Exobotic Technologies, Drone Volt, Belgian Drone Federation, Drone Insurance, Agriflight, Hogeschool Vives) in combinatie met een drankje en broodjes. Deelnemers konden zelf hun piloot vaardigheden binnen uittesten met de speelgoeddrones van Noordzee Drones.

OpsDrone event sfeerbeeld
OpsDrone event sfeeerbeelden
OpsDrone event partners

Vragen?

Contacteer ons

Ook interessant

Algemeen 25/08/2022

OpsDrone workshop agroconsultants

Drones
In kader van het OpsDrone project wordt op 6 september een workshop georganiseerd voor agroconsultants rond de mogelijkheden en beperkingen van UAV- en satellietplatforms voor variabele stikstoftoepas...
Algemeen 30/03/2021

Anomaliedetectie aardappel

foto aardappelveld
In dit project wordt toepassing van semi-supervised learning onderzocht voor anomaliedetectie in de aardappelteelt als beslissingsondersteunende tool voor de landbouwer en adviseur.